Aktuality

Jak provzdušnit vodu v koupacím jezírku

Koupací jezírko

Koupací jezírko

Koupací jezírka jsou stále populárnějším prvkem zahradní architektury, protože spojují estetiku s funkčností. Pro zajištění zdravého ekosystému a čisté vody v jezírku je však důležité zajistit mimo jiné i dostatečné provzdušnění.

Proč je provzdušnění důležité?

Kyslík je v první řadě nezbytný pro život ryb, rostlin a mikroorganismů ve vašem jezírku. Nedostatek kyslíku může vést k jejich úhynu a k narušení biologické rovnováhy.

Provzdušňování rovněž pomáhá rozkládat organický materiál, jako jsou zbytky rostlin a krmiva pro ryby, což přispívá k čistější vodě. Zabraňuje také hromadění škodlivých plynů, jako je amoniak a sirovodík.

Dobře provzdušněná voda podporuje růst prospěšných bakterií, které konkurují řasám v boji o živiny, čímž pomáhají snižovat jejich růst a udržovat vodu čistou a průhlednou.

A jak lze provzdušňování vody v koupacím jezírku zajistit?

1. Vodopády a Fontány:
Přidáním vodopádu ke koupacímu jezírku nejen zvýšíte jeho estetické vnímání, ale také zajistíte účinné provzdušňování vody. Padající voda přirozeně míchá vodu a tím zvyšuje obsah kyslíku. Stejně je tomu i u fontán. U nich ale máte na výběr z množství různých režimů, ve kterých bude voda stříkat (vulkán, paprsky, zvon, kalich). Fontány můžete také různě přemísťovat.

2. Vzduchovací pumpy s difuzory:
Tyto pumpy tlačí vzduch skrz hadice do difuzorů umístěných na dně jezírka. Difuzory vytvářejí jemné bubliny, které stoupají na povrch a okysličují vodu. Difuzory můžete umístit strategicky po celém jezírku, aby se zajistilo rovnoměrné provzdušnění.

3. Vodní rostliny:
K přirozenému provzdušňování vody v koupacím jezírku nemalou měrou přispívají také vodní rostliny produkující kyslík během fotosyntézy. Výběr správných druhů a jejich správné umístění v jezírku může přispět k přirozenému provzdušnění.

4. Mechanické filtry:
Některé mechanické filtrační systémy jsou vybaveny funkcemi provzdušňování. Filtry nejen odstraňují nečistoty, ale také přidávají kyslík do vody.

Datum: 30.5.2024 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.