Aktuality

Vodní rostliny k výsadbě na břehu koupacích jezírek

jezirko-koupaniVodní rostliny hrají klíčovou roli v ekosystému každého koupacího jezírka. Nejenže přispívají k estetice, ale také pomáhají udržovat čistotu vody, poskytují útočiště pro vodní živočichy a podporují biologickou rovnováhu.

Proč vysazovat rostliny na břehu?

Rostliny pomáhají filtrovat vodu tím, že absorbují přebytečné živiny, které by jinak podporovaly růst řas. Umístění těchto rostlin na břehu má také výhodu spočívající v tom, že kořenový systém rostlin pomáhá stabilizovat břehy jezírka a zabraňují erozím.

Břeh koupacího jezírka představuje také ideální místo pro úkryt a poskytnutí potravy pro celou řadu živočichů. Kromě toho představují rostliny vysázené na břehu také jakousi bariéru, která zvyšuje bezpečnost v okolí jezírka.

Druhy vodních rostlin pro břehy koupacích jezírek

1. Kosatec žlutý (Iris pseudacorus)
Jedná se o vytrvalou bylinu s výraznými žlutými květy, která dorůstá výšky až 1,5 metru. Snadno se pěstuje, daří se jí na slunci i v polostínu.

2. Orontium vodní (Orontium aquaticum)
Rostlina s podlouhlými, zelenými listy a bílými květy, která preferuje mělkou vodu. Jde o skvělou volbu pro okraje jezírek, přispívá k estetice a zlepšuje kvalitu vody.

3. Ostřice (Carex)
Rod travin s různými druhy, které se liší velikostí a barvou listů. Tyto traviny jsou velmi nenáročné na údržbu. Dejte si ale pozor, aby se vám nepřemnožily.

4. Blatouch bahenní (Caltha palustris)
Krásná vytrvalá rostlina s lesklými zelenými listy a jasně žlutými květy, dorůstající do výšky 30-60 cm. Kvete brzy na jaře, přitahuje opylovače a je vhodná pro okraje jezírek.

5. Prustka obecná (Alisma plantago-aquatica)
Bylina s širokými listy a růžovými květy, která dorůstá do výšky 50-100 cm.

6. Čistec vodní (Stachys palustris)
Vodní rostlina s chlupatými listy a fialovými květy, která dorůstá do výšky 30-60 cm. Velmi vhodná pro břehy jezírek, přitahuje opylovače a přispívá k biodiverzitě.

Datum: 15.5.2024 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.