Aktuality

Koupací jezírko s fontánami

Koupací jezírko - fontána

Koupací jezírko – fontána

Fontány představují nejen estetický, ale i funkční prvek pro koupací jezírka. Skrze svou dynamickou hru vody přinášejí do každé zahrady život a mohou výrazně přispět k celkovému zdraví a kvalitě vody v jezírku. Při správném umístění a údržbě fontány nejen zlepšují vizuální dojem, ale také podporují lepší cirkulaci vody a obohacují ji o kyslík, což je klíčové pro zdravé prostředí ryb a vodních rostlin.

Optimální umístění fontány v koupacím jezírku závisí na několika faktorech, včetně velikosti a tvaru jezírka, či na umístění případných dalších vodních prvků. Ideálně by fontána měla být umístěna tak, aby její efekt byl dobře viditelný z hlavních výhledových bodů zahrady, avšak zároveň by neměla rušit nebo omezovat pohyb a aktivity v jezírku.

Ne všechny vodní rostliny mají rády kapající vodu, proto fontánu radši umístěte mimo jejich dosah. Dále je důležité umístit fontánu do části jezírka, kde může efektivně cirkulovat vodu, a tím přispět k jejímu obohacení o kyslík a odstranění stojatých zón. V neposlední řadě by fontána neměla vadit při plavání, anebo naopak, plavci by měli plavat tak, aby nenarušili její činnost.

Na trhu existuje mnoho druhů fontán, od jednoduchých tryskajících fontán po složité víceúrovňové konstrukce, které mohou zahrnovat různé vzory a výšky vodních sloupů. Výběr konkrétního typu fontány by měl reflektovat celkový styl a atmosféru zahrady a koupacího jezírka. Některé fontány jsou navrženy tak, aby vytvářely klidné a meditativní prostředí, zatímco jiné se zaměřují na dynamický a vizuálně stimulující efekt.

Čištění fontány je důležité pro udržení jejího správného fungování a estetického vzhledu. V průběhu času se mohou v částech fontány hromadit nečistoty, řasy a minerální usazeniny, což může vést k ucpání trysky nebo čerpadla. Pravidelná údržba obvykle zahrnuje odstranění viditelných nečistot, kontrolu a čištění filtračního systému a případně odstraňování vodního kamene a řas speciálními čistícími prostředky nebo metodami doporučenými výrobcem.

Datum: 28.3.2024 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.