Aktuality

Koupací jezírko s UV lampami

Zahrada s jezírkemUV lampy jsou neocenitelným pomocníkem při udržování čisté a zdravé vody v koupacích jezírcích. Tyto speciální lampy využívají ultraviolentní záření k neutralizaci škodlivých mikroorganismů, jako jsou bakterie, viry a jednobuněčné řasy, které se ve vodě přirozeně vyskytují. Tímto procesem zabraňují rozmnožování těchto organismů a pomáhají udržet vodu v jezírku čistou a bezpečnou pro koupání. UV lampy jsou tak klíčovou součástí systému pro úpravu vody, zajišťující, že v jezírku zůstane atraktivní a zdravé prostředí pro uživatele.

UV lampy jsou nejúčinnější, když jsou správně zařazeny do systému čištění vody, obvykle mezi mechanickým filtrem, který odstraňuje větší nečistoty, a biologickým filtrem, který se stará o rozklad škodlivých látek rozpuštěných ve vodě. Je důležité zapojit UV lampy tak, aby voda procházela jejich zářením v dostatečné míře a rychlostí, což zajistí efektivní neutralizaci nežádoucích mikroorganismů. Optimální doba zapojení UV lamp se liší v závislosti na velikosti jezírka, počtu ryb a rostlin, a také na frekvencích koupání. Obecně se doporučuje zapojit je do provozu hned na začátku koupací sezóny, zejména v teplejších měsících, kdy je aktivita mikroorganismů vyšší.

Přestože jsou UV lampy významným přínosem pro čistotu vody, je nezbytné je pravidelně kontrolovat a čistit, aby si zachovaly maximální účinnost. Prach, nečistoty a usazeniny, které se mohou na lampě postupem času nahromadit, mohou snížit schopnost UV záření proniknout do vody a efektivně působit proti mikroorganismům. Většina výrobců doporučuje čištění UV lamp minimálně jednou za sezónu, avšak v závislosti na míře znečištění vody a intenzitě používání jezírka může být potřeba čištění provádět častěji.

Čištění UV lampy zahrnuje odpojení od elektrického zdroje, demontáž krytu lampy a jemné vyčištění skleněného obalu lampy, který obvykle obklopuje UV žárovku. Je důležité postupovat opatrně, abyste nepoškodili žárovku ani sklo. Pro čištění použijte měkký hadřík a čistou vodu, případně jemný čistící prostředek určený výrobcem. Po důkladném vyčištění a osušení lze lampu znovu sestavit a zapojit do systému.

Datum: 13.3.2024 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.