Aktuality

Lze v koupacím jezírku používat chemické přípravky?

Koupací jezírko

Koupací jezírko

Asi vás napadne, že správná odpověď na otázku, zda je možné v přírodním koupacím jezírku použít chemické přípravky, je ne. To je sice pravda, ale v dnešní době můžete ve speciálních obchodech narazit i na chemické přípravky, které jsou speciálně upraveny tak, aby se dali použít v koupacím jezírku.

Mezi těmito přípravky najdete především takové, které napomáhají s udržováním čisté vody v koupacím jezírku. Existují také přípravky, s jejichž pomocí rychle odstraníte přemnožené řasy. Pokud např. v létě odjedete na 14 dní na dovolenou a tady zatím bude panovat velmi horké počasí, je vysoce pravděpodobné, že až se vrátíte domů, bude vaše jezírko plné nevzhledné zelené řasy.

Pokud budete chtít co nejdříve pokračovat ve vodních radovánkách, nemůžete se spolehnout pouze na manuální odstranění řas. Tady budete muset jít do hloubky. Vodní rostliny spolu s jezírkovou filtrací by si s řasami určitě také poradili, ale trvalo by to podstatně déle. V takovém případě můžete sáhnout po chemickém přípravku, který si s řasami poradí rychleji, a přitom neohrozí živočichy žijící v jezírku ani vodní rostliny.

Kromě řas ohrožují kvalitu vody v koupacím jezírku i jiné látky, kterých může být v jezírku nedostatek nebo naopak příliš mnoho. To, jak na tom jste s kvalitou vody v jezírku, zjistíte pravidelným měřením kvality vody. Díky tomu zjistíte, co vašemu jezírku chybí. Na základě toho pak můžete udělat potřebné kroky, abyste opět dosáhli biologické rovnováhy. S některými problémy si poradíte pomocí přírodních látek nebo nějakým manuálním zásahem, jindy ovšem budete muset sáhnout po chemických přípravcích. V každém případě byste se ale měli zajímat o to, co tento problém způsobilo a snažit se ho co nejdříve odstrani.

K použití jezírkové chemie, i když speciálně upravené a pro použití v přírodním jezírku bezpečné, byste se ale měli uchylovat opravdu jen v krajní nouzi. Čistění vody byste měli přenechat jezírkové technice nebo jen vodním rostlinám.

Datum: 29.2.2024 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.