Aktuality

Rozmístění zón koupacího jezírka

jezirko-koupaci-radovankyKaždý, kdo si chce nechat na zahradě vybudovat koupací jezírko, je obeznámen se základním pravidlem, které musí být bezpodmínečně dodrženo. Jedná se o rozdělení koupacího jezírka na dvě části, a to na část sloužící ke koupání a část regenerační.

Už samotné názvy jistě napovídají, k čemu každá část bude sloužit. Koupací část je určena pro koupání a jiné dovádění ve vodě během horkých letních dnů. Už dopředu myslete na to, jak moc budete tuto část používat. Jestli jen k občasnému vykoupání nebo jestli v ní budete dovádět větší část léta. I to totiž do jisté míry ovlivňuje regenerační zónu.

Regenerační zóna (pro samotné jezírka ta důležitější část), by měla být rozměrově podstatně větší než část ke koupání. To, jak velká nakonec bude ovlivní i množství jezírkové techniky, kterou hodláte v koupacím jezírku využít. Většina lidí se chce obejít buď zcela bez ní, nebo je ochotna použít jen to nejnutnější zařízení. Dávají totiž přednost přírodnímu čištění, které zajišťují vodní rostliny.

Pokud jde o umístění jednotlivých zón, tak v zásadě existují dvě možnosti. Můžete vytvořit jednokomorové jezírko, u kterého bude regenerační zóna umístěná téměř po celém obvodu koupacího jezírka. Volná zůstane jen část určená pro vstup do jezírka.

Toto řešení má výhodu v tom, že voda v koupací části má velmi dobrý přístup do regenerační zóny. Efektivněji tedy dochází k výměně vody v jezírku mezi jednotlivými částmi. Díky tomu, že okrajové části jezírka budou osázeny vodními rostlinami, zasypány kamínky či štěrkem, dojde k zakrytí jezírkové fólie. Regenerační zóna okolo jezírka představuje také jednoduché bezpečnostní opatření.

Druhé řešení spočívá v rozdělení koupacího jezírka na dvě oddělené části. Rostliny v regenerační zóně tak nebudou vysázené jen na březích, ale půjdou také do hloubky. Např. tedy zadní část bude osázená rostlinami a ta přední bude sloužit ke koupání. Voda se v tomto případě nebude měnit tak efektivně, ale s tím vám může pomoci čerpadlo.

Datum: 31.1.2024 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.