Aktuality

Koupací jezírko na podzim

Listí v jezírku

Listí v jezírku

I když to tak na první pohled nevypadá, máme tady po roce opět podzim. Pravdou ovšem je, že zatím nenastalo to pravé podzimní počasí. Teploty jsou vysoko nad průměrem, takže místo toho, aby se vše na zahrádce sklízelo a připravovalo na zimu, tak se zatím pokračuje spíše v letním módu.

I tak byste se ale měli pomalu pouštět do běžných podzimních prací. Třeba okolo koupacího jezírka. Přece jen už pomalu začíná opadávat listí a odumírají rostliny. Listí je tedy potřeba sbírat a rostliny odstranit dřív, než dojde k jejich rozkladu.

V říjnu, kdy teploty obvykle bývají už dost nízko, se odpojuje čistící systém, který během zimních měsíců nemusí běžet. Jednotlivé části tohoto zařízení je potřeba dobře očistit a odstranit z nich veškerou vodu. Vypláchnout se musí také UV lampy, které je potřeba umístit přes zimu na místo, kde nemrzne. Na stejné místo můžete umístit také vyčištěné čerpadlo.

Na podzim je také potřeba postarat se o lekníny. Těm je potřeba uříznou listy, a to i ty zelené. Některé lekníny je potřeba před zimou přestěhovat do kádí umístěných např. v garáži či ve sklepě, kde v pořádku přečkají zimu. Odolnější druhy ovšem mohou zůstat přímo v koupacím jezírku i přes zimu.

I o ostatní vodní rostliny je potřeba se postarat. Choulostivější rostliny, jako jsou např. hyacinty, je potřeba z jezírka na zimu odstranit. Odumřelé části rostlin je nutné ostříhat a traviny vysázené okolo jezírka je potřeba svázat.

Toto počasí je pak ideální pro čištění dna jezírka. Voda je ještě poměrně teplá, takže se nemusíte bát, že byste v ní mrzli. Pomocí jezírkového vysavače se můžete pustit do vysávání kalů a dalších nečistot ze dna jezírka a zabránit tak vzniku smrtících látek.

Nezapomínejte ani na ryby v jezírku. Během léta by měly dostávat kvalitní krmení, aby nabraly tuk, který jim pomůže přežít zimu. Koupací jezírko musí mít už ze své podstaty dostatečnou hloubku, ve které mohou ryby zimu bez větších problémů přečkat.

Datum: 12.10.2023 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.