Aktuality

Regenerační a koupací zóny koupacího jezírka

Koupací jezírko

Koupací jezírko

Když se mluví o koupacím jezírku není možné nezmínit se o jejich rozdělí do zón. Každé koupací jezírko totiž musí být rozděleno na dvě části, na regenerační zónu a zónu určenou ke koupání.

Velikost těchto dvou zón je dána především počtem jezírkové techniky, která se používá pro udržení čisté vody v jezírku. Čím více techniky se do čištění zapojí, tím větší může být jeho koupací část. Naopak je tomu v případě, kdy budete chtít zachovat zcela přírodní ráz jezírka a použití techniky se zcela vyhnete. V tomto případě bude regenerační zóna zabírat až 70 % z celkové plochy jezírka.

Obě zóny se liší také svojí hloubkou. Zatímco koupací část mívá přibližně 2,5 – 3 metry, regenerační část je mělká, sahá do hloubky okolo 0,5 metru. Tato hloubka bývá ideální pro řadu rostlin plnících čistící funkci.

Regenerační zóna

Jak již bylo řečena, tato část koupacího jezírko slouží pro výsadbu vodních rostlin, které napomáhají udržovat čistou vodu v jezírku. Rostliny bývají většinou vysázeny do mělké vody vysypané kačírkem. Kde bude regenerační část umístěna, záleží jen na vás. Nemusí se jednat jen o rozdělení na dvě části, přední část ke koupaní, zadní k regeneraci. Rostliny mohou být vysázeny také okolo jezírka. Jen jedna jeho část může být vyčleněna pro vstup/výstup z jezírka.

Koupací zóna

Část jezírka určená ke koupání je podstatně hlubší, než část s rostlinami. Abyste se mohli v jezírku koupat, je potřebu u této části vybudovat vstup do jezírka. Může jít například o schůdky zabudované do terasy obklopující vymezenou část jezírka. Do jezírka ale může také vést postupně se snižující svah.

Pokud je tato část dostatečně velká, může k ní umístit nějakou vodní hru. Např. malou fontánku nebo vodopád, který by čeřil vodní hladinu. Regenerační zóna pro to není vhodná, protože neustále cákající voda může některým rostlinám způsobovat potíže. Hru umístěte tak, aby vám nebánila v plavání.

Datum: 24.4.2023 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.