Aktuality

Jaké typy koupacích jezírek rozlišujeme

jezirko-koupaniKoupací jezírka se dají považovat za jakýsi hit moderní doby. Současné trendy totiž velí navrátit se k přírodě. S klasickým bazén tedy dnes už moc neuspějete. Pokud se ale chcete i přes to na své zahradě koupat, tak je pro vás koupací jezírko ideálním řešením.

Když už se rozhodnete pro stavbu přírodního koupaliště, tak se musíte rozhodnout, který typ pro vás bude nejvhodnější. V zásadě můžete vybírat ze čtyř typů:

1) Koupací jezírko s filtrací

Tento typ koupacího jezírka se využívá v případě, kdy nemáte na zahradě dostatek místa pro vytvoření regenerační zón. Abyste se tedy nemuseli obávat znečištěné vody, tak musíte jezírko vybavit účinnou filtrací. Vzhledem k velikosti koupacího jezírka počítejte s tím, že půjde o nákladnou investici. Na druhou stranu získáte velmi účinné zařízení, které zajistí, že voda v jezírku bude vždy čistá a vhodná ke koupaní.

2) Koupací jezírko s dnovou výpustí a skimmerem

Součástí tohoto typu jezírka je skimmer, který odstraňuje nečistoty z hladiny jezírka a gula (spodní výpusť, jejímž úkolem čerpat znečištěnou vodu ze dna do mechanických filtrů). Takto vyčištěná voda se pak vrací zpátky do jezírka přes potůček či vodopád. Tímto způsobem lze alespoň jednou za den přefiltrovat veškerou vodu v jezírku.

3) Koupací jezírko s umělou cirkulací vody

I toto koupací jezírko využívá kromě rostlin k udržování čisté vody čerpadlo. Zpravidla ale nebývá tolik výkonné. Denně přečerpá asi 30% vody v jezírku. Čerpadlo bývá často součástí potůčku, fontány či vodopádu, díky kterým je voda v jezírku neustále v pohybu.

4) Přírodní koupací jezírko

Pro tento typ jezírka je typické, že k čištění vody nepoužívá žádnou techniku. Vše je ponecháno v rukou vodních rostlin, které mají čistící schopnosti. Z toho je jistě patrné, že regenerační část jezírku musí hodně veliká, podstatně větší, než koupací část. Jde o nejlevnější typ koupacího jezírka, přestože požadavky na jeho velikost jsou opravdu vysoké, min. 200 m2.

Datum: 13.4.2023 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.