Aktuality

Řasy v koupacím jezírku a boj proti nim

Řasy v koupacím jezírku

Řasy v koupacím jezírku

Objevení řas v koupacím jezírku je noční můrou každého majitele této vodní plochy. Zvlášť v letních měsících, kdy se chcete v jezírku koupat a trávit u něj svůj volný čas, jsou řasy to poslední, co chcete řešit.

Řasy dělí na dva základní druhy, planktonické a vláknité. Při přemnožení planktonické řasy se voda v jezírku zbarví zeleně, popřípadě i do hněda. Voda v jezírku je pak neprůhledná. Vláknité řasy se v jezírku vyskytují jako zelené chomáče plovoucí po hladině.

Růst řas a jejich přemnožení mají na svědomí tří faktory: velké množství živiny, sluneční světlo a málo kyslíku.

Hlavním zdrojem živin jsou např. výkaly ryb, odumřelé části rostlin, listy apod. Snižovat množství živin můžete pravidelným odstraňováním nečistot z jezírka nebo vysazením správných druhů vodních rostlin, které se živinami živí. S odstraňováním nečistot vám pomohou pomoci různé jezírkové technologie. Využít můžete skimmery, filtrační zařízení nebo i UV lampy.

Než se pustíte do stavby jezírka, tak jistě narazíte na informaci, že by nemělo být umístěno na příliš slunném místě. Což je v případě koupacího jezírka trochu problém, protože se samozřejmě spoléhá na sluníčko, že vodu dobře prohřeje. Vyřešit tento problém můžete opět pomocí vodních rostlin nebo umístěním jezírka tak, aby na něj např. stromy nebo budova vrhali aspoň část dne stín.

Nedostatek kyslíku v jezírku vede nejen k růstu řas, ale také ohrožuje na životě obyvatele jezírka. Kyslík je důležitý kvůli užitečným bakteriím čistícím vodu. Když tyto bakterie mají nedostatek kyslíku, tak nemohou správně fungovat. Kyslík do vody dodáte díky cirkulující vodě, kterou samotné řasy přímo nesnáší. V jezírku byste tedy měli mít umístěné nějaké provzdušňovače nebo třeba i vodní fontánky či vodopády. S tvorbou kyslíku vám ale mohou pomoci také některé vodní rostliny.

Datum: 31.3.2023 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.