Aktuality

Dělení vodních rostlin podle stanoviště

Vodní rostliny

Vodní rostliny

Žádné koupací jezírko se neobejde bez vodních rostlin. Ty pomáhají čistit vodu v jezírku a jsou tak jeho nezbytnou součástí. Čím víc rostlin pročišťujícími schopnostmi máte, tím méně budete potřebovat jezírkové techniky. Dokonce existují typy koupacích jezírek, které se obejdou zcela bez přístrojů nebo jen s jejich malým počtem.

Rostliny můžete v koupacím jezírku umístit na různá stanoviště. V zásadě se rozlišují 4 základní skupiny rostlin dělených právě podle místa, kde je vysadíte.

Rostliny kořenící na dně jezírka – k zástupcům této skupiny patří např. leknín bílý nebo plavín štítnatý. Tyto rostliny zakoření v nádobě na dně jezírka, takže v případě horší zimy je můžete snadno z jezírka odebrat a umístit na chráněnější stanoviště, nejlépe někam do sklepa nebo do garáže, kde zimu v pořádku přečkají.

Rostliny plovoucí na hladině – tyto druhy rostlin patří k těm nejvíce dekorativním, ale bohužel nevydrží kvést moc dlouho. K oblíbeným plovoucím rostlinám patří vodaňka žabí, kotvice plovoucí nebo bublinatka obecná.

Ponořené vodní rostliny – tato skupina rostlin je pro koupací jezírko klíčová, protože dokáží spotřebovat velké množství živin, které by jinak mohli využít ke svému růstu vodní řasy. Rovněž produkují ve velkém kyslík, který ke správnému vývoji potřebují ryby. Při nákupu těchto rostlin se dívejte především po stolístku, žebratce bahenní, lakušníku vodním apod.

Příbřežní vodní rostliny – nejvíce rostlin budete nejspíš vysazovat do břehů koupacího jezírka. Tyto rostliny budou hodně na očích, proto byste jejich výběru měli věnovat dostatečnou pozornost. Asi nejznámějším zástupcem příbřežních rostlin je kosatec. Nádherně kvete, zdobně vypadají také jeho listy a stejně jako ponořené vodní rostliny umí z jezírka čerpat množství živin. K dalším známým zástupcům patří puškvorec obecný nebo blatouch bahenní.

Datum: 13.3.2023 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.