Aktuality

Dělení zón v koupacím jezírku

Koupací jezírko

Koupací jezírko

Snad každý, kdo už se trochu zajímal o koupací jezírko je obeznámen s tím, že pro jeho správné fungování je zapotřebí ho rozdělit do dvou zón. Tyto zóny nebývají stejně velké a neslouží stejného účelu. Menší z nich slouží ke koupání, větší je pak určena jako regenerační zóna a pro koupací jezírko je mnohem důležitější. Možná, že to u koupacího jezírka nezní moc logicky, musíte si ale uvědomit, že nejde o bazén.

Mezi důvody, proč si lidé koupací jezírko pořizují místo klasického bazénu, je jeho vzhled. Na rozdíl od bazénu vypadá jezírko mnohem přírodněji a snadno tak zapadne do okolní krajiny. I koupací jezírko ale může vypadat víc jako bazén než jako brouzdaliště. Záleží na vašem vkusu a na vzhledu domu a zahrady. Máte-li moderní dům, kde mají hlavní slovo přímé linky, tak by i vaše jezírko mělo trochu víc připomínat bazén než klasické jezírko s nepravidelnými tvary.

Umístění obou komor není nikde pevně stanoveno. Nejčastěji se ale setkáte s rozpůlením jezírka na dvě části. Regenerační část bývá umístěna většinou vzadu, vepředu je část určena ke koupání. K ní bývá často přidruženo molo se schůdkami, aby bylo možné se do jezírka a z něj snadno dostat.

Regenerační část koupacího jezírka je ale možné umístit také po téměř celém jeho obvodu. Část by měla zůstat volná a sloužit pro vstup a výstup do jezírka. Výhodou tohoto uspořádání je, že získáte snadný přístup k vodním rostlinám, o které je zapotřebí se pravidelně starat. Jezírko, které je téměř celé obehnané vodními rostlinami, je navíc mnohem bezpečnější.

Jednotlivé zóny by měly být od sebe oddělené pomocí přepážky. Ta by neměla dosahovat až úplně po hladinu vody, ale měla by končit kousek pod ní. Voda v jednotlivých částech by se totiž měla neustále přelévat z jedné části do druhé. Také ryby, pokud je budete chtít v jezírku chovat, by měly mít možnost volně proplouvat mezi oběma zónami.

Datum: 13.2.2023 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.