Aktuality

Molo pro koupací jezírko

Koupací jezírko

Koupací jezírko

Při plánování stavby koupacího jezírka budete určitě řešit spoustu problémů. Jedním z nich bude i to, jak vlastně budete do jezírka vstupovat a vystupovat. Možností existuje několik, např. svažující se břeh, kamenné schody nebo žebřík. Žebřík je ovšem potřeba někde upevnit. K takovému účelu se velmi dobře hodí dřevěné molo.

Kromě zajištění snadného vstupu a výstupu z jezírka může molo sloužit také k zakrytí šachty, ve které bude umístěn filtrační systém. To je totiž věc, bez které se moc dobře u koupacího jezírka neobejdete.

Molo můžete využít také k relaxaci. Stačí si přinést stůl a židle či lehátka a můžete se v pohodlí vlastní zahrady slunit hned vedle jezírka.

Je-li hlavním motivem pro stavbu mola zakrytí filtrační šachty, pak byste měli pamatovat na to, že se později musíte k té šachtě dostat. V molo byste tedy měli mít vytvořena dvířka. Jakou podobu budou tato dřívka mít, je jen na vás. Mohou to být například klasická deska ukotvená v pantech, která se bude ručně otevírat do strany, nebo se může jednat o posuvná dvířka, kdy jednotlivé díly budou jezdit po teleskopických kolejnicích. Oblíbené je také hydraulické otevírání ovládané elektromotorem.

Důležitou roli při stavbě mola hraje také dřevo, ze kterého bude vyrobeno. To samozřejmě nemůže být jen tak ledajaké. Musí jít o tvrdé dřevo, které tolik nesaje vlhkost a má dlouhou trvanlivost. Nejčastěji se proto pro stavbu mola nebo jiné stavby v blízkosti vody používají tropické dřeviny. K nim patří třeba Massaranduba nebo Bankirai. Vhodné jsou ale i některé naše dřeviny, nejčastěji se používá dub nebo modřín.

Dřevo ale samozřejmě není jediný materiál, který můžete ke stavbě mola použít. Často používaným materiálem jsou také dřevoplastové profily, které mají dlouhou životnost a všude přítomná vlhkost jim vůbec neublíží.

Datum: 30.1.2023 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.