Aktuality

Zazimování vodních rostlin v jezírku

Koupací jezírko - zazimování rostlin

Koupací jezírko – zazimování rostlin

Vodní rostliny jsou velmi důležité pro každé jezírko, a pro to koupací to platí dvojnásob. Správně zvolené rostliny totiž pomáhají udržovat v jezírku přirozenou biologickou rovnováhu. O rostliny je tedy potřeba se dobře starat, aby tento přírodní filtr vydržel co nejdéle.

Nejvíc péče je potřeba rostlinám věnovat na jaře a na podzim. Teď je tedy ta nejlepší doba začít s jejich zazimováním. Velkou pozornost je důležité věnovat především bahenním a plovoucím rostlinám.

Jedná se především o mělce posazené lekníny, vodní hyacinty či různé druhy tropické vodní kapradiny. Tedy rostliny, které nemají šanci v našem prostředí přečkat zimu v jezírku. Tyto rostliny je tedy potřeba z koupacího jezírka vyndat, zasadit do nádoby s vodou a uložit na takové místo, kde nebude hrozit, že přes zimu zmrznou. Vhodná je například garáž nebo sklep. Rostliny, které se na zimu musí z jezírka vyndat, se doporučuje sázet do košů, se kterými lze snadno manipulovat.

Traviny, které máte vysazené v blízkosti jezírka, nestříhejte. S touto prací musíte vydržet až do jara. Na podzim ale všechny stonky svažte k sobě, aby se vytvořil jakýsi komín. Kdyby se na zimu tyto rostliny ostříhaly, tak by se do nich mohla dostat voda, která by později zmrzla a poškodila by tak kořeny rostliny. Z tohoto důvodu se se stříhám čeká až do jara.

Naopak se můžete pustit do stříhání odumřelých částí rostlin. Odstranit byste měli také rostliny, které se vám během léta hodně rozrostly. Odstranit byste měli také listy, které přepadají až na hladinu jezírka. Během zimy budeš totiž docházet k jejich odumírání a v případě, že jich bude víc, může hrozit nebezpečí úhynu ryb z důvodu vzniku jedovatých plynů. Ty vznikají právě v důsledku tlení rostlin ve vodě.

Ne všechny rostliny je ovšem potřeba na zimu přesouvat. Většina rostlin dokáže dobře zimu velmi dobře přečkat přímo v jezírku. Jedná se např. o traviny, rákos nebo i některé druhy leknínů.

Datum: 13.10.2022 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.