Aktuality

Pro čistou vodu v koupacím jezírku používejte UV lampy

jezirko-koupaci-radovankyU koupacího jezírka je důležité neustále hlídat kvalitu a vzhled vody. Pokud byste něco zanedbali, stane se z vašeho vlastního letního koupaliště jen další mokřad, v kterém se určitě nebudete chtít koupat.

K udržení čisté vody vám mohou pomoci různé přípravky, různá technika a také vodní rostliny. Jestli budete potřebovat všechny tyto prostředky nebo jen některé závisí na různých faktorech. Např. jak velké máte jezírko, kolik vodních rostlin máte v jezírku vysazeno, jestli v něm chováte ryby nebo třeba i to, jak často se v něm koupete.

Pokud se vám zdá, že přírodní prvky vám k udržení čisté vody v koupacím jezírku nestačí, můžete k němu přidat některé technické vymoženosti. např. UV lampy. Ty se používají především v boji proti řasám (a ty, jak jistě každý majitel koupacího i okrasného jezírka moc dobře ví, představují velký problém nejen pro samotné jezírko, ale také pro jeho obyvatele). Jejich hlavním úkolem je odstraňovat zelený zákal vody, který způsobují právě jednobuněčné řasy.

UV lampy se zapojují před mechanický filtrační modul. Je to z toho důvodu, aby filtrace mohla zachytit shluklé řasy. Pozor si dejte na to, kam UV lampy umístíte. Vyvarovat byste se měli především větrnému prostředí a také místům, kde svítí příliš mnoho slunečního svitu.

UV lampy byste do elektrické sítě měli zapojit poté, až bude celý jezírkový okruh a filtr zaplavený vodou. S jejím zapojením na začátku sezony ale nemusíte nijak spěchat. Zapojit by se měli až se vytvoří základní bakterie, což je přibližně 2 – 4 týdny po zprovoznění koupacího jezírka.

Minimálně jednou za rok je pak potřeba UV lampy zkontrolovat a očistit. Není to nic složitého. Stačí jen vyjmout zářivku z pláště a vyčistit ochranné sklo hadříkem, pokud možno bez chemických čistících prostředků. Zářivku je pak nutné čas od času vyměnit za novou.

Datum: 14.9.2022 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.