Aktuality

Koupací versus okrasné jezírko

jezirko-koupaci-radovankyVoda, ať už v jakékoliv podobě, by rozhodně neměla chybět v žádné zahradě. Možností, jak toho dosáhnout, je celá řada. Může jít třeba jen o malé pítko pro ptáky nebo ježky, nebo o nádrže sloužící pro uchování dešťové vody pro zalévání. V okrasných zahradách se pak nejčastěji potkáte s jezírkem. To může být buď okrasné nebo koupací.

Jak už jejich samotný název napovídá, rozdíl mezi nimi spočívá především v účelu jejich využití. Zatímco okrasné jezírko slouží v zahradě primárně jako dekorativní prvek, to koupací lze v letních měsících využít i k osvěžující koupeli.

Zdali jde o jezírko koupací či okrasné je možné ve většině případů poznat na první pohled. Hlavním poznávacím znakem je velikost. Zatímco jezírka určená ke koupání musí být dostatečně veliká, aby se dala rozdělit na dvě části, ta sloužící pouze k dekoraci bývají většinou menší. Není to ovšem pravidlo. Okrasná jezírka nebývají, co se velikosti týče, nijak limitovaná.

Dalším vodítkem je pak jeho samotný vzhled. Jak už bylo řečeno, koupací jezírko tvoří dvě části, jedna regenerační, která se velmi podobá vzhledu klasického jezírka, jedna určená ke koupání. Ta bývá na první pohled čistější a zpravidla mívá také pravidelnější tvar.

Lehce napovědět mohou také vodní rostliny. Zatímco u okrasného jezírka jich najdete plno po celém jeho obvodu, tak u koupacího jezírka jsou situovány především do regenerační zóny.

Pokud jde o stavební materiál, tak u okrasných jezírek máte daleko více možností. To je dáno i tím, že si ho můžete vytvořit i z vysloužilých nádob. Recyklovat tak můžete např. starou vanu, pneumatiku, vědro nebo káď. V hobby marketech pak narazíte na již hotové jezírkové nádoby, které stačí zakopat do země. Při stavbě většího jezírka, a to jak koupacího, tak i okrasného, se pak nejčastěji volí jezírková fólie. S její pomocí lze jezírko vytvarovat do jakékoliv podoby.

Datum: 13.10.2021 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.