Aktuality

Přichystejte vaše jezírko na léto

Koupací jezírko

Koupací jezírko

I když to tak podle deštivého počasí nevypadá, léto se nám pomalu blíží a s ním i oblíbená koupací sezóna. Na tu byste se měli pořádně připravit, hlavně tedy co se vašeho koupacího jezírka týká. Pokud máte s letní péčí o jezírko zkušenosti, jistě nenecháte nich náhodě a připravíte se na všechny možné eventuality, které mohou během léta ve vašem koupacím jezírku nastat.

Tropické dny, které u nás v posledních letech panují nejen během letních měsíců, ale se kterými se setkává už od časného jara, mohou naše jezírko a jeho obyvatele hodně potrápit. V tropickém období, tedy v době, kdy se denní teplota pohybuje okolo 30 °C dochází často k přehřátí vody. Příliš teplá voda se pak nachází především v pobřežních zónách a na mělčinách, kde voda nedosahuje takové hloubky. V těchto místech nedochází k cirkulaci vody, a i proto se zde tvoří vláknitá řasa.

Vláknitou řasu je potřeba z jezírka co nejdříve odstranit. Z těchto míst by to měli jít snadno i mechanickým způsobem. Pomoct si můžete také různými chemickými přípravky, budou-li vhodné do koupacích jezírek.

Když je teplota vody příliš vysoká dochází také k zrychlení rozkladných procesů, co se organických nečistot týče. Dochází tak k vyšší spotřeba kyslíku v jezírku. Při tvorbě organického zatížení či úhynu organismů se v jezírku často začíná tvořit pěna a snižuje se rozpustnost kyslíku. Tím jsou velmi ohroženy především chované ryby.

Pokud budete chtít situaci zachránit puštěním fontánky si zprovozněním potůčku, pak pozor. Jezírku a jeho obyvatelům nepomůžete, spíš naopak. Při jejich použití totiž dochází k vyššímu odparu vody a zbylá voda v jezírku se o to rychle ohřívá. Doporučuje se tedy tato zařízení pouštět spíše na noc. Přes den je lepší vzduchování jemným difuzérem. Cirkulace vody filtrací by v těchto dnech měla probíhat pouze přes skimmer.

Datum: 31.5.2019 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.